dijous, 6 d’agost del 2009

Aires de Buenos Aires: país de contrastos


Buenos Aires té un significat especial a la meva família. L'àvia hi va viure divuit anys i en certa manera estem lligats a Argentina. Des de l'avió no vaig donar abast per veure tota la ciutat; els llums s'extenien fins la llunyania, no s'acabava mai. Com Calamaro, vaig agafar aire per saludar a Buenos Aires, i Buenos Aires em va acollir com una néta recuperada. Entre asado i alfajor vaig intentar absorvir i veure tot el que vaig poder, i el temps se'm va fer curt.

Visualment, un dels impactes pel forani és la desigualtat patent arreu, que desemboca en una inseguretat qüotidiana i assumida que els argentins et transmeten amb naturalitat. M'han explicat algunes històries d'atracaments amb armes, robatoris i fins i tot un segrest, tot de gent propera. Tot i així, el meu amic, que treballa a la multinacional on vam coincidir, diu que viuen tranquils, és una qüestió de prendre precaucions, res més. No m'acaba de quadrar la conclusió amb la paranoia, però en qualsevol cas, com a turista no detecto res que m'hagi de preocupar en cap moment.

Argentina és país de grans contrastos: tan avançat culturalment, tan ric de recursos i personatges. I alhora un país de pandereta en política i democràcia. Mentre sóc allà, una de les notícies és l'enriquiment patrimonial dels Kirchner, que han forjat una riquesa (declarada) de 46 milions de pesos (9 milions d'euros) en els darrers anys. Sembla que van comprar uns terrenys per dos duros i els van vendre per una milionada. Tenint informació privilegiada i sent caps de govern, això és un delicte, i a qualsevol país europeu serien com a mínim jutjats. No cal tenir cap coneixement del país, d'economia ni d'història per veure que això és robar. Si Julián Muñoz és un vulgar carterista al seu costat! A Argentina en canvi, si ho insinues davant algun oficialista, encongeix les espatlles volent dir "bah, tampoc han robat tant". Suposo que Cristina va llegir la famosa frase que se li atribuia a Evita "volveré y seré millones", i se la va prendre al peu de la lletra.

Foto: Barri de La Boca

1 comentari:

Sanes aportacions